Ana Sayfa
Sıkça Sorulan Sorular

Kısmi Zamanlı Çalışma Sık Sorulan Sorular

“KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA PROGRAMI” NEDİR?

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 46'ncı maddesine istinaden yayımlanan "Yükseköğretim Kurumları Kısmî Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Usul ve Esasları" ile Üniversitemizin 26/08/2014 Tarihli ve 390/14 Sayılı Senato Esasları Yönergesi çerçevesinde, eğitim-öğretim dönemleri içinde Üniversitemiz birimlerindeki akademik ve idari iş ve işlemlere yardımcı olmaları amacıyla "Kısmî Zamanlı Çalışma" kapsamında (ilgili döneme ait Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile uygun görülen sayıda) öğrenci çalıştırılmaktadır.

KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMANIN AMACI NEDİR?

Bu uygulama çerçevesinde, öğrencilerimizin ders saatleri dışındaki boş zamanlarında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geçici işlerde çalıştırılması suretiyle, hem maddi kazanç elde etmelerine ve hem de uygulama becerisi kazanarak iş disiplini edinmiş üretken bireyler olmalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.

KİMLER KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ OLARAK ÇALIŞABİLİR?

1-Üniversitemizde kayıtlı olup, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kendilerine burs verilmekte olan veya burs alma şartlarına haiz olan öğrencilere öncelik verilmek suretiyle, çalıştırılacak iş için yeterli bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olan öğrencilere “Kısmi Zamanlı Çalışma Programı” için başvuru hakkı tanınır.

2-Deprem, sel, yangın gibi doğal afet ve olaylardan zarar gördüğünü, şehit veya gazi çocuğu olduğunu belgeleyen öğrenciler ile engelli öğrenciler (asgari % 3’lük kontenjan çerçevesinde), istedikleri takdirde öncelikli olarak çalışma hakkına sahiptir.

HANGİ ÖĞRENCİLER ÇALIŞTIRILAMAZ?

1-Tezsiz Yüksek Lisans öğrencileri,

2-Başka Üniversite öğrencisi olup, Üniversitemizde “Özel Öğrenci” statüsünde öğrenim gören öğrenciler,

3- Yabancı Uyruklu Öğrenciler (KKTC ve Türkî Cumhuriyetler dahil)

4-Terör, uyuşturucu veya yüz kızartıcı suçlar gibi olaylar nedeniyle sabıkası olanlar,

5- Disiplin cezası almış olanlar,

6-(Yetim Maaşı ve Nafaka dışında) En az “Asgari Ücret” düzeyinde gelire sahip olanlar,

7-Daha önce çalışmış ise, çalıştığı dönem içerisinde Kurumumuzla yapılan sözleşmeye aykırılık nedeniyle sözleşmesi feshedilmiş olanlar,

8-Normal eğitim-öğretim süresini aşanlar (Hazırlık sınıfı okuyanlara bir yıl eklenir),

Kısmi Zamanlı Öğrenci statüsünde çalıştırılamaz.

KONTENJANLAR VE ÖDENECEK SAAT ÜCRETİ NASIL BELİRLENİR?

Yıllık Bütçe ödenekleri çerçevesinde çalıştırılabilecek toplam öğrenci sayıları ve ödenebilecek saat ücreti miktarı, alternatifli bir tablo ile üst yönetime sunulur. Üst Yönetimin uygun gördüğü öğrenci sayısı ve ödenecek saat ücreti, Üniversite Yönetim Kurulu’na sunularak “Karar” haline getirilir. Çalıştırılacak toplam öğrenci sayısı, Üst Yönetimin uygun gördüğü şekilde öğrenci çalıştıracak birimlere Kontenjan (00.SKS.FR.10) tanınmak suretiyle dağıtılır.

ÇALIŞMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Kendisine kontenjan verilen birimler, kontenjanları çerçevesinde çalıştırmak istedikleri öğrencilerin niteliklerini belirleyerek “Duyuru”ya (00.SKS.FR.11) çıkar. Öğrenciler, gerekli Başvuru Formlarını (00.SKS.FR.12) doldurmak suretiyle ilgili birimlere başvurularını yaparlar.

ÇALIŞACAK ÖĞRENCİLER NASIL BELİRLENİR, NE ZAMAN VE NASIL İŞE BAŞLAR?

Birimler, başvuru yapan öğrencileri “Değerlendirme Formları” (00.SKS.FR.12/A/B/C) ile değerlendirip, puan sırasına göre Asil veya Yedek Listelere yazarak SKS Daire Başkanlığı’na iletirler.  Bunun ardından, Asil Listede (00.SKS.FR.13) yer alan öğrencileri, “Sözleşme” (00.SKS.FR.14) imzalamak üzere (Varsa istenen diğer belge ve dokümanlarla birlikte) SKS Daire Başkanlığı’na gönderirler. SKS Daire Başkanlığı’nda (Çalışma süreleri, ücret, izin hakkı, iş akdinin sonlandırılması gibi konuları içeren) Sözleşme Formunu imzalayan öğrencilerin, burada aynı gün SGK Giriş işlemleri yapılır ve bir sonraki işgünü itibariyle işe başlatılırlar. Öğrenciler, Üniversitemizle Sözleşme imzalamadan ve SGK Giriş işlemleri tamamlanmadan çalıştırılamaz ve bu tarihten öncesi için Puantaj (00.SKS.FR.15/A/B/C) düzenleyerek maaş ödemesi yapılamaz.

ÖĞRENCİLERİN ÇALIŞMA SAATLERİ NASIL DÜZENLENİR?

Çalışma süresinin haftanın günlerine dağılımı ile işin başlama ve bitiş saatleri, öğrencinin ders programını aksatmayacak şekilde ilgili birim yöneticileri tarafından belirlenir. Hafta sonları ile resmi tatil ve bayramlarda çalışılmaması esas olmakla birlikte, İdare gerekli gördüğü hallerde bu tarihlerde de çalışılabilir.

ÇALIŞMA SÜRESİ NE KADARDIR?

Kısmi zamanlı öğrenciler (çalıştıkları birim tarafından uygun görülen program çerçevesinde) günde 3 ilâ 5 saat, haftalık ise en fazla 15 saat çalıştırılabilir.

ÇALIŞMA ÜCRETLERİ NE ZAMAN VE NASIL ÖDENİR?

Öğrencilerin (Çalışma Saati) puantajları, çalıştıkları ayı takip eden ayın ilk beş işgünü içerisinde çalıştıkları birimlerce düzenlenerek hem çalışan öğrenciler hem de ilgili birim amirleri tarafından imzalandıktan sonra SKS Daire Başkanlığı’na gönderilir. Burada yapılan denetim ve kontrollerin ardından, ayın onbeşine kadar ücret bordroları ve Ödeme Emirleri de düzenlenerek ödeme birimine gönderilir. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığında yapılan son kontrollerin ardından, öğrenci maaşları ilgili banka (Tercihan Ziraat Bankası IBAN No’lu) hesap numaralarına yatırılmak suretiyle ödeme yapılır.

ÖĞRENCİLER HANGİ STATÜDE VE HANGİ İŞLERDE ÇALIŞTIRILABİLİR?

Öğrenciler akademik ve idari birimlerdeki iş ve işlemlerin daha hızlı ve verimli yürütülebilmesi amacıyla, o birimdeki çalışma düzenini aksatmadan yönetici, memur ve öğretim elemanlarına katkıda bulunmakla yükümlüdürler. Genel olarak basit ofis ve büro işleri, uzmanlık gerektirmeyen işler,  kütüphane düzenlenmesi ve eğitim gördüğü konular gibi işlerde çalıştırılır. Özel olarak ise;

  1. İdari birimlerde “Geçici İnsan Kaynağı” olarak (ÜYK ile belirlenen saat ücreti üzerinden maaş ödenir).
  2. Akademik birimlerde “Öğrenci Asistan” olarak (Doktora ve Yüksek Lisans öğrencileri ile 4. Sınıf öğrencileri başvurabilir. Doktora ve Yüksek Lisans öğrencilerine ÜYK ile belirlenen saat ücretinin iki katı, 4. Sınıf öğrencilerine normal ücret ödenir).
  3. Özel Nitelikli Öğrenci olarak (Bu öğrenciler öncelikli olup kendilerine ÜYK ile belirlenen saat ücreti üzerinden maaş ödenir). Engelli öğrenciler, engelli öğrencilere Akran Desteği sunanlar, Şehit-Gazi (1. Derece) yakını olanlar, Afetzedeler, alanında başarılı-milli sporcular, istenen alanda belge veya sertifika sahibi olanlar v.b. bu statü altında çalıştırılır.

ÖĞRENCİLERİN ÇALIŞTIRILAMAYACAĞI İŞLER NELERDİR?

Öğrenciler ilgili birimlerde özellikle öğrencilerin not işlemlerinde çalıştırılamaz. Ayrıca temizlik, güvenlik, taşıma vb. gibi ağır işlerde de çalıştırılamazlar.

KISMİ ZAMANLI ÇALIŞAN ÖĞRENCİLER SAĞLIK GÜVENCESİNDEN NASIL YARARLANIR?

Kısmi zamanlı olarak çalışmak, aileniz üzerinden almış olduğunuz genel sağlık sigortalılığını sonlandırmaz. Yine aileniz üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Aileniz üzerinden sigortanız yoksa sizin adınıza aylık çalışmanıza göre genel sağlık sigortası primi ödenir. Mesela 60 saat çalıştığınız ayda adınıza 8 günlük genel sağlık sigortası primi ödenir. Son 1 yıl içinde prim ödeme gün sayınız 30 günü geçtikten sonra GSS’ndan ücretsiz yararlanmaya başlarsınız. Ya da ilk ay prim ödemesi yapıldıktan sonra, SGK ile görüşerek aradaki farkı isteğe bağlı olarak ödeyip derhal sigortalılık hakkından yararlanabilirsiniz.

KISMİ ZAMANLI ÇALIŞAN ÖĞRENCİNİN EMEKLİLİK PRİMİ YATAR MI?

Kısmi zamanlı çalışan öğrenciler bu çalışmalarından dolayı “Sigortalı” sayılmakla birlikte “İşçi” sayılmazlar. Bu nedenle kendileri adına “Emeklilik Primi” yatırılmaz ve çalışmaları sonlandığında da “İşsizlik Sigortası” veya “Kıdem Tazminatı” gibi haklardan yararlanamazlar.